torsdag 22 september 2011

Matematik 2011-09-22

Välkommen till höstens matematikgrupp! Vi har de första passen haft fullt upp med att hitta matematikvägarna med kursmål och målplanering för var och en!

Idag har vi arbetat med att ställa iordning vår blivande butik! Vi håller på att bygga upp en butik där vi ska arbeta praktiskt med "matteproblem" som uppstår när vi ska handla eller står och tar betalt i caféet mm. Här finns många möjligheter att öva sig i flera olika situationer.

Hela vårt pass idag ägnade vi åt att prismärka varor - vilket inte är så enkelt...vi har även lärt oss kassa-apparater, inte heller så enkel...den har vi "märkt upp" på ett bra sätt så vi ska förstå och hitta! Det blev inte så mycket räkna idag - men det här var både kul och lärorikt detta me!

Trevlig mârtenshelg!
Vi ses nästa torsdag!


onsdag 21 september 2011

Kommunikation 21 september

Idag har vi fortsatt med samtalsmattan - temat för idag var måltider, vad vi tycker om? vad vi inte tycker? Återigen ett stort engagemang från gruppen där mycket handlar om att få bli lyssnad på, vänta på sin tur och att lyssna samt förstå att vi tycker olika...det kan ibland vara svårt...
Här visar Chris vad han tycker!


Vi har verkligen roligt i kommunikationsgruppen - mycket skratt!



Vi avslutade dagen med fri målning - ett önskemål från Charlotte och Alexandra, men den sista stunden blev det spel - kuckelikuspelet!

Nästa onsdag (28 september) - då är det stängt på särvux. Då är jag på kurs i Karlstad om nya Vux 2012!

Vi ses igen onsdagen den 5:e oktober!

tisdag 20 september 2011

Värmlandskursen i full färd med historik

Nu har vi kommit igång i Värmlandskursen! Här arbetar nu Margaretha med Arvikas historia och Marianne arbetar med Karlstads historia. Vi har under de första terminsveckorna börjat söka historik via internet, men vi har också besökt Värmlands museum - både givande och intressant som passade helt in på det område vi just nu arbetar med - nämligen Värmlands historia!

Idag fortsätter Marianne och Margaretha med sina städer och dess historik. Dagen använde vi till att läsa om en historisk händelse - en mindre text som skulle återberättas genom att skapa.

Marianne valde att läsa om Karlstadsbranden år 1865 och återberätta om denna händelse genom att bygga upp Karlstadbranden i modellera!

Ett evigt "knådande" - det är även svårt att veta hur man kan återberätta så omgivningen skall förstå - men Marianne lyckas riktigt bra!!!

den är inte klar ännu - mycket mera finns att göra!

Margaretha läser en text om Arvika år 1939 (krigstiden) då många norskar och militärer kommer över gränsen - just till Arvika! Detta skapar kaos i Arvika och plötsligt råder det bostadsbrist och många har svårt att hitta bostäder!
Här läser Margaretha in sig på texten!

Här har Margaretha valt att återberätta genom egna teckningar - otroligt konstnärlig och är en mästare på att skapa bilder! Detta skall hon sedan färglägga - en historisk händelse i Arvika som ska bli intressant att ta del av i en skapelse!

Nästa vecka är jag i Växjö på en konferens "bygga broar till ett bra vuxenliv" då är det stängt måndag och tisdag!

På återseende!


onsdag 14 september 2011

Välkommen till Kommunikationskursen hösten 2011

Välkommen till en ny termin i kursen Kommunikation. Idag har vi startat med samtalsmattan, ett samtals och samspelsredskap. Samtalsmattan är utvecklad för att förbättra möjligheten till större delaktighet i socialt liv och i olika sorters beslut för personer med kommunikationssvårigheter och kognitiva funktionsnedsättningar!

Idag startade vi med att samtala med hjälp av mattan kring våra intressen!



Mattan och bilderna blev väldigt populära och alla ville berätta vad de tyckte om att göra på sin fritid - det här är Mikaela som berättar vad hon gillar!


Vi fortsatte med en gemensam målning på väggen! Mycket färg, skratt och samtal kring målningen!
Vi ses nästa vecka!!
Hälsar
Kommunikationsgruppen