onsdag 30 november 2011

Kommunikation 2011-11-30


Det är populärt med musikbilder, lyssna och ta rätt bild (bild på artisten)! Först har vi idag samtalat med hjälp av mattan kring musik - berättat för varandra vilken musik jag gillar mest. Sedan blev det lyssna och visa rätt bild på artisten!


Vi samtalade om julen och vad är jul? Vad är det som får mig att förstå att det är jul? Bilderna som talar om att det är jul, hämtade vi på nätet, sedan gjorde en stor julmålning tillsammans!
Nästa gång ska hela gänget åka till Liseberg och uppleva just julen, därför träffas vi inte onsdagen den 7:e december.
Nästa gång vi ses är på avslutningen onsdagen den 14:e december kl. 10-12!
Önskar er en härlig resa till Liseberg!!!

onsdag 16 november 2011

En heldag med Melleruds särvux! 2011-11-15

Idag har vi varit i Mellerud och mött upp på särvuxlokalen för att sedan fortsätta till Kroppefjäll. Ett fantastiskt väder som är oslagbart. Här är vi samlade allihopa utanför sanatoriehemmet.
Vi fick sedan gå in i sanatoriehemmet för att få en genomgång kring platsens historia - en Sfi-elev som framförde detta på ett jättebra sätt.

Hon berättade vad turberkulos var för något och det var just dessa patienter som fick komma hit och få behandling. Hon berättade hur behandlingen gick till och hur de sjuka människorna fick leva inne på sanatoriet.
Vi fick prova att andas genom ett sugrör, för det var just så det kändes för människorna som hade fått turberkulos - svårt att andas!
Man trodde att turberkulos var onda makter som drabbat människan och här är det en mängd symboler som skulle driva ut det onda ur människan!
Att vistas ute under sjukdomstiden var viktigt och då fick de sjuka ligga i sådana här sängar utomhus för att det ingick i behandlingen - oavsett hur kallt det var ute!


När vi var klara inomhus bjöds det på ficka ute i höstsolen!


Tipspromenad där frågorna handlade om eleverna själva! kul!

Vi gick runt detta vackra lilla kärn som ligger precis intill sanatoriet!

Marie samlar in alla tipslappar!

Vi gick och tittade på den vackra utsikten - sikten var klar och vi kunde se kinnekulle!

Varmt och skönt i solen!

Här i skogen fanns en träharpa som vi kunde provspela på!

Vi avslutade dagen med en gemensam lunch på en pizzeria i Mellerud!
En jättetrevlig dag som tog allför snabbt slut...men nästa gång vi möts igen blir det i Säffle och vi ska ordna en aktivitetsdag här, kring något vi vill visa!




torsdag 10 november 2011

Matematik 2011-11-10

Idag hade vi besök - Louise som är praktikant på Café Nova var med oss hela mattepasset idag! Här räknas det för fullt, flitigare elever finns inte - fantastiskt duktiga och intresserade av att lära sig matematik. Jag tycker bilderna talar för sig själv...



Linda jobbar med tiotal och ental, Ulf arbeta med plus och färgläggning. Emma startade upp geometri idag. Passet avslutades med Yatzyspel och där segrade idag Ulf Olsson...!!!

Nästa torsdag är vår mattestuga stängd! Då är jag på Karlstads universitet hela dagen!
Vi ses igen torsdagen den 24:e november.


Värmlandskursen 2011-11-08

Idag har Margaretha arbetat helt självständigt med sitt konstverk över händelserna i Arvika 1939 - den är nu klar och blev jättebra, en blyertsteckning som visar hur Norges flyktningar kom till Arvika vilken ledde till arbetslöshet och bostadsbrist under andra världskriget!
Jag informerade om kommande kurser VT 2012 för Marianne och delar av Café Nova.

Nästa tisdag åker vi till Mellerud för att ha en gemensam aktivitetsdag...vi brukar ha otroligt trevligt tillsammans!! Vi ska till Kroppefjäll, där kommer det att bli en del aktiviteter. Åker härifrån Säffle lärcenter kl. 08.30 och beräknas vara tillbaka här i Säffle ca 16.00! Då blir det många bilder utlagd här på bloggen så ni får ta del av vår dag på Kroppefjäll....

Vi ses nästa vecka!