torsdag 26 januari 2012

Trafikkunskap

Vad finns det för regler när jag är gång- eller cykeltrafikant? Jodå det finns en hel del att hålla koll på! Vi har sett filmer om trafikregler för oss som går i trafiken och cyklar i trafiken. Reflexens betydelse - vad händer om jag inte skyddar mig med reflexer....

Som bilist blir du chanlös och kan omöjligt se en gångtrafikant utan reflexer i mörker. Vi har läst artiklar på insändarsidan i Säffletidningen där det varit en liten debatt kring reflexer som inte används tillräckligt hos gångtrafikanter i Säffle! Vems blir ansvaret vid en ev olycka?

Cykeltrafikanten har mycket regler att ta hänsyn till - flera trafikmärken att ha kunskap om och hjälmens betydelse vid cykelturen...



Och framförallt vår miljö mår bättre av att vi tar cykeln instället för bilen! Det är dessutom smidigare att ta sig fram i trafiken - kan rent av gå fortare än att ta bilen....




Nästa gång ska vi sätta ihop ett bild och textcollage kring regler, trafikmärken och hur jag ska uppföra mig som gång- och cykeltrafikant!!
Vi har tittat på vad en körtkortbok kostar med CD-skivan och även körkortsportalen - där jag ansöker om körkortstillstånd osv.

Vi ses nästa vecka!




onsdag 25 januari 2012

Arbetslivkunskap

Denna kurs är väldigt intressant och tiden bara "springer" iväg. Diskussioner och resonemang kring vad ett arbete är ledde fram till detta:

  • ATT KUNNA ANVÄNDA SIG AV SIG SJÄLV OCH DET JAG ÄR BRA PÅ!
  • TJÄNA PENGAR
  • JAG ÄR MITT ARBETE (IDENTITET)  
  • VÅGA PROVA SINA GRÄNSER
  • KÄNNA GLÄDJE ELLER TRIST
  • GEMENSKAP      
  • KUNNA GE OCH TA KRITIK     
  • BYGGA SJÄLVFÖRTROENDE
  • STIMULANS FÖR HJÄRNAN
  • UTVECKLAS
Det här är början på vad vi tycker ÄR ETT ARBETE - något vi kommer fylla på med fler punkter under tiden vi arbetar med kursen.
      


Vi fortsatte med att titta vidare på serien om DRÖMJOBB - där flera personer med olika bakgrund går en jobbcoachingkurs - där de ska försöka hitta sig själv och vad de vill arbeta med. De gör olika övningar som vi bestämt att vi ska testa - mycket bra serie som vi vill rekommendera!
Det är inte lätt att hitta - vad jag vill arbeta med - och det är viktigt för att hitta vägen till mitt drömjobb!
Det kan ju också vara så att jag har ett arbete men är trött på arbetets innhåll....



Vi diskuterade kring många olika punkter som kursen kommer att innehålla - hela våren och kursupplägget har vi nu gått igenom!
Många studiebesök kommer det att bli och allt kommer att fotograferas och beskrivas på olika sätt samt betygssättas. Vi ska skriva artiklar om våra studiebesök och upplevelser som sedan ska sättas in i en tidning som Sfi (gruppen som läser svenska för invandrare) håller på att bygga upp! Intressant och kul!!! Så häng kvar här på vår blogg - vi ska dela med oss här också!!!

Vi ses nästa vecka!

torsdag 19 januari 2012

Trafikkunskap

Trafikkunskapen är nu igång! Vi har idag arbetat med gång- och cykeltrafikanten, ett gemensamt grupparbete där insamling av fakta ska leda till ett collage.


Söka efter kunskaper kring regler för gång och cykeltrafikanten - finns det några regler? Vi har annars tittat igenom hela vårens innehåll i kursen och bekantat oss med denna bloggen osv.




Vi ses nästa vecka!

onsdag 18 januari 2012

Arbetslivskunskap

Nu är vi uppstartade i kursen arbetslivskunskap. Mycket prat om vad arbete är...och vilka önskemål som finns kring kursens innehåll. Vi har tittat på film om drömjobb - en serie där vi får följa en grupp arbetssökande.
Vilka jobb skulle vi vilja veta mera om...så kan boka in studiebesök.


Intressanta diskussioner om jobbets betydelse....


Det var mycket vi skulle hunnit med detta passet, men tiden går alldeles för fort. Nästa gång ska vi gå igenom hela vårens innehåll i kursen och se fortsättningen på Drömjobb. Planera in studiebesök och diskutera arbetsliv....

Vi ses nästa onsdag!

tisdag 17 januari 2012

Caféverksamhet

Idag har vi startat kursen i caféverksamhet! Vi har presenterat för varandra hur vi ska använda kursen och vart vi arbetar samt vilka arbetsuppgifter vi har. Önskemål om studiebesök i kursen har vi diskuterat. Tittat på film om hygien och kaffe.

Fortsatte sedan med det viktigaste - mötet med kunden. Vad är viktigt att tänka på? Hur är man när man är trevlig? Hur är man när man är otrevlig? Hjälpsam? Lyssna? Positiv? ...osv
Detta ska vi göra ett collage av och har nu arbetat med att hitta bilder kopplade till bemötande. Här är några:

Inte vara otrevlig!


Lyssna och vara hjälpsam ska man alltid vara!

Ja här är några exempel bland många. Vi kommer dela med oss av collaget när det är färdigt! Klockan går alldeles för fort när man kommer igång ... phu!

Nästa tisdag är det stängt. Jag är på Karlstads universitet och vi ses igen tisdagen den 31:e januari!!




måndag 16 januari 2012

Kommunikation och samspel


Idag har vi startat Kommunikation och samspel eller "Om mig själv, med mina styrkor och begränsningar tillsammans med andra". Mycket har idag handlat om att visa runt på Lärcenter och lära sig hitta i lokalen. Vi har ordnat så vi har inloggning på datorerna. Tanken var att vi skulle hinna se en film - men den får vänta till nästa gång. Vi började prata om "vad är kommunikation" och använde bilder på bordet och valde ut det som vi själva tyckte var viktigt eller intressant och passade ihop med just kommunikation. Vi har också tittat på vad hela våren kommer att innehålla - vad vi ska arbeta med under hela terminen, steg för steg.
Hoppas ni hänger med oss ut i detta äventyr och följer med oss på de olika delarna i kursen!!!
Nästa måndag får vi besök av Trollhättans särskilda vuxenutbildning - de ska berätta om lärlingsutbildning som de startat där nere...därför är det stängt här nästa måndag den 23:e januari.

Vi ses den 30:e januari igen!!

onsdag 11 januari 2012

Allmän information


Jag vill börja med att önska er alla bloggläsare en riktigt god fortsättning på det nya året!
Tack för alla ansökningar som kommit in! Vi har kö till kurserna, men vi hoppas kunna starta upp dessa så fort vi får möjlighet! Om du går och funderar på att söka någon kurs - tveka inte, vi kommer ta hand om din ansökan och göra allt vi kan för att starta kursen/kurserna.
Hoppas alla fått svar på antagen eller ej antagen till kurserna nu och att ni som ska börja har fått brevet när vi startar - annars skriver jag ut här hur det kommer att se ut:

Måndagar: 09.00-12.00     Kommunikation och samspel

Tisdagar: 09.00-12.00       Caféverksamhet

Onsdagar: 09.00-12.00     Arbetslivskunskap

Torsdagar: 09.00-12.00    Trafikkunskap

Vi startar alla dessa kurser under vecka 3 dvs måndagen den 16:e januari - VÄLKOMNA!
Kommer sedan lägga ut och göra berättelser kring vad vi arbeta med i de olika kurserna, så fortsätt att besöka vår blogg!!

Hälsningar         
Ingegerd